بلک فرایدی بلک فرایدی
دانستنی های پزشکی اخبار

سریع‌ترین راهکار درمان خر و پف و بررسی علل آن

سریع‌ترین راهکار درمان خر و پف و بررسی علل آن

سریع‌ترین راهکار درمان خر و پف و بررسی علل آن؛ یکی از مشکلات رایج خواب، خروپف شبانه است. این مشکل باعث کاهش کارایی فرد می شود و گاهی اوقات آرامش اطرافیان را نیز تحت تاثیر قرار می دهد. شاید برخی افراد تصور نمایند که این مسئله ممکن است مشکلی جدی‌ای نباشذ، اما در واقع این مشکل تاثیرات جدی بر زندگی افرادی که به صورت مداوم و شدید با آن مواجه هستند، دارد. این تاثیرات شامل خستگی و حساسیت زیاد در طول روز است و همچنین باید به یاد داشت که اختلالات خواب می توانند علت بروز بیماری های دیگر باشند.

آنچه در این مقاله میخوانیم
  • منظور از خر و پف چیست؟
  • بررسی علل خروپف در خواب
  • راهکارهای موثردرمانی خر و پف
  • آیا درمان خر و پف با رژیم غذایی امکان پذیر است؟
  • بررسی علل خروپف در کودکان
  • عوارض خروپف
  • چه زمانی خروپف نگران کننده است و باید به پزشک مراجعه نماییم؟
  • سخن پایانی

منظور از خر و پف چیست؟

خر و پف در زمانی رخ می‌دهد که هوا نتواند به راحتی از دهان یا بینی عبور کند. وقتی هوا با فشار از یک ناحیه مسدود شده عبور می‌کند، بافت‌های نرم دهان، بینی و گلو به یکدیگر برخورد کرده و لرزش می‌کنند، که منجر به ایجاد صدای خرخر می‌شود. خر و پف می‌تواند خواب را مختل کند و خروپف بلند و دراز مدت (مزمن) همچنین می‌تواند نشانه یک اختلال جدی به نام آپنه انسدادی خواب باشد.

 بررسی علل خروپف در خواب

 بررسی علل خروپف در خواب

خرخر کردن در خواب می‌تواند به دلایل متنوعی از جمله آناتومی دهان و سینوس‌ها، مصرف الکل، آلرژی، سرماخوردگی و افزایش وزن رخ دهد. وقتی در حال خواب عمیق هستید، ماهیچه‌های سقف دهان (کام نرم)، گلو و زبان شل می‌شود و بنابراین گلوی شما به اندازه کافی شل شده و راه تنفس تا حدی بسته می‌شود که خروپفی در خواب شما ایجاد می‌شود. از جمله عواملی که می‌تواند روی مجاری هوایی تاثیر بگذارد و باعث خرخر کردن در خواب شود می‌توان به موارد زیر اشاره نمود:

  1. کمبود خواب: بی خوابی ممکن است عضلات گلو را بیشتر شل کند و باعث خرخر کردن در زمان خواب شما شود.
  2. وضعیت خوابیدن: در صورتی که فرد به پشت بخوابد، خروپف مکرر و بلندتر است. زیرا به دلیل تاثیر نیروی گرانش بر گلو، راه هوایی تنگ‌تر می‌شود.
  3.  توان عضلانی ضعیف در گلو و زبان: ممکن است ماهیچه گلو و زبان بیش از حد شل باشند که خروپف در خواب شما ایجاد می‌کند.
  4. آناتومی دهان: در صورتی که کام نرم کمی ورم داشته باشد، ممکن است مجاری هوایی شما به دلیل تنگ شدن آناتومی دهان تنگ شود. همچنین، افراد دارای اضافه وزن ممکن است بافت اضافی در پشت گلویشان داشته باشند که می‌تواند راه تنفس آن‌ها را تنگ کند.
  5.  نوشیدن الکل: خوردن بیش از حد الکل قبل از خواب نیز می‌تواند موجب خرخر شما شود. الکل موجب شل شدن عضلات گلو می‌شود و مقاومت راه‌های هوایی در برابر انسداد را از بین می‌برد.
  6. مشکلات بینی: احتقان مزمن بینی یا انحراف بینی می‌تواند به خرخر کردن در خواب افراد منجر شود.
  7. مشکل در زبان کوچک: بخش بالایی و انتهایی دهان به عنوان زبان کوچک شناخته می‌شود. این قسمت در صورت بلند بودن می‌تواند راه بینی تا گلو را باریک کند و در نتیجه خرخری در خواب شما را ایجاد کند. هنگامی که تنفس می‌کنید، زبان به ارتعاش درمی‌آید و راه تنفس را بسته می‌کند.

همچنین پیشنهاد می‌شود مقاله معرفی موثرترین خوراکی‌ها برای درمان بی خوابی را مطالعه نمایید.

راهکارهای موثردرمانی خر و پف

  • خوابیدن به پهلو

خوابیدن به پشت یکی از علل مهم بروز خرخره و خفگی در خواب است. در وضعیت خواب به پشت، زبان به پشت گلو حرکت کرده و راه تنفس را تنگ می‌کند که در نتیجه باعث مسدود شدن جریان هوا می‌شود. بهترین وضعیت خوابیدن، به پهلو است که خطر بروز خرخر و خفگی در آن کمتر است.

  • چسب ضد خر و پف

استفاده از چسب ضد خروپف در ناحیه بینی می‌تواند به بهبود تنفس کمک کند و علائم خرو پف را کاهش دهد. با قرار دادن چسب روی پل بینی، فضای مجاری هوایی بینی بیشتر می‌شود و جریان هوا راحت‌تر می‌شود. این روش می‌تواند منجر به بهبود تنفس موثر شود و علائم خرخر و خفگی را تسکین دهد.

  • درمان آلرژی های مزمن

وقتی با آلرژی روبرو هستید، ممکن است جریان هوا از طریق بینی کاهش یابد و شما مجبور شوید از طریق دهان نفس بکشید. این موضوع می‌تواند احتمال بروز خرو پف را افزایش دهد. بنابراین، در صورت داشتن مشکل آلرژی، بهتر است با یک پزشک متخصص مشورت کنید و برای درمان آلرژی اقدام کنید.

  • عدم استعمال دخانیات

مصرف الکل با شل کردن عضلات گلو، می‌تواند خرو پف را به دنبال داشته باشد. اگر الکل دو ساعت قبل از خواب مصرف شود، احتمال خروپف بیشتر خواهد شد. در ضمن، مصرف الکل مضرات دیگری نیز دارد و بهتر است آن را به هیچ عنوان مصرف نکنید. همچنین، سیگار کشیدن با تاثیر منفی خود بر سیستم تنفسی، می‌تواند بروز خر و پف را افزایش دهد. برای ترک سیگار، بهتر است با پزشک خود مشورت کنید تا راهنمایی‌های لازم را برای شما انجام دهد.

  • خوابیدن در حد کافی

کمبود خواب و احساس خستگی بیش از حد می‌تواند منجر به خر و پف  شما شود. بنابراین، تلاش کنید هر شب حداقل 7 تا 8 ساعت خواب کافی داشته باشید تا از خر و پف جلوگیری کنید و همچنین اطرافیانتان را ناراحت نکنید.

  • کاهش وزن

اگر وزن بالایی دارید، کاهش وزن می‌تواند به درمان خرو پف کمک کند. با خوردن غذاهای سالم، میزان کالری روزانه خود را کاهش داده و به منظم بودن تمرینات ورزشی توجه کنید تا به راحتی به وزن مطلوب خود برسید. همچنین، مراجعه به یک متخصص تغذیه نیز می‌تواند در این زمینه به شما کمک کند.

  • بالا بردن جای سر

در هنگام خواب، سعی کنید سر خود را به اندازه‌ای بالاتر از بدنتان قرار دهید. اگر سرتان چند سانتیمتر بالاتر از بدن قرار گیرد، مسیرهای تنفسی بهبود یافته و در نتیجه خر و پف شما کاهش می‌یابد.

آیا درمان خر و پف با رژیم غذایی امکان پذیر است؟

مصرف ویتامین C یک روش خانگی عالی برای مقابله با خر و پف است ؛ زیرا این ویتامین نقش مهمی در حفظ سیستم ایمنی بدن داشته و به تمیز کردن سینوس‌ها کمک می‌کند. برخی از میوه‌ها و سبزیجات حاوی ویتامین C زیادی هستند. به عنوان مثال، شما می‌توانید از آناناس، بروکلی و پاپایا استفاده کنید.

زردچوبه خواص ضد التهابی و ضد عفونی کننده دارد که به درمان خر و پف کمک می‌کند. این ادویه باعث می‌شود تا تنفس آزاد شود و همچنین به بهبود سیستم ایمنی کمک می‌کند. می‌توانید دو قاشق غذاخوری زردچوبه را به یک لیوان شیر گرم اضافه کنید، آن را خوب مخلوط کنید و قبل از خواب مصرف کنید.

بررسی علل خروپف در کودکان

به طور معمول خروپف کودکان ناشی از تنگی نفس در خواب است. بر اساس تحقیقات مرکز کودکان جانز هاپکینز، علت شایع‌ این مشکلات در کودکان، بزرگ شدن لوزه‌هاست. کودکانی که در حین خواب خروپف می‌کنند، ممکن است در طول روز به علت خواب ناکافی، علائمی مانند بی‌توجهی، بیش‌فعالی، خواب‌آلودگی یا مشکلات رفتاری دیگر را نشان دهند. اگر کودک شما به طور مکرر خرخر می‌کند، حتماً باید او را به یک متخصص مشاوره کودکان معرفی کنید.

سریع‌ترین راهکار درمان خر و پف و بررسی علل آن

عوارض خروپف

اگر خروپف به یک عادت مداوم تبدیل شود و با آپنه انسدادی خواب مرتبط باشد، این ممکن است علاوه بر سلب آسایش از همسر، به عوارض مختلفی منجر شود که شامل موارد زیر می‌شود:

  • مشکل در تمرکز
  • بدخلقی و عصبانیت
  • خستگی و خواب‌آلودگی در طول روز
  • افزایش خطر تصادف هنگام رانندگی به دلیل کمبود خواب
  • افزایش خطر بروز فشار خون بالا، بیماری‌های قلبی و سکته مغزی
  •  افزایش خطر مشکلات رفتاری مانند پرخاشگری یا مشکلات یادگیری در کودکان با آپنه انسدادی خواب

بنابراین، در صورتی که خروپف به یک الگوی مداوم تبدیل شده و به آپنه انسدادی خواب مرتبط باشد، می‌تواند عواقب جدی برای سلامتی و کیفیت زندگی فرد و همسرش داشته باشد.

چه زمانی خروپف نگران کننده است و باید به پزشک مراجعه نماییم؟

اگر خروپف شما تأثیر آزاردهنده‌ای بر خودتان یا دیگران نداشته باشد، شاید نیازی به مراجعه به پزشک نیست. اما در برخی شرایط، حتماً باید به پزشک مراجعه کنید. این شرایط شامل موارد زیر می‌شود:

  1. اگر به طور منظم با نفس نفس زدن بیدار می‌شوید؛ زیرا این می‌تواند نشانه‌ای از مشکلات دیگری باشد مانند مشکلات قلبی.
  2. در صورتی که همسرتان اظهار می‌کند که در طول شب تنفس شما متوقف می‌شود؛ در صورتی که شما دارای اضافه وزن هستید، ممکن است آپنه انسدادی خواب داشته باشید.
  3. اگر در طول روز احساس خستگی یا خواب آلودگی می‌کنید، به خصوص در زمان‌هایی که باید وظایفی مهم را انجام دهید، مانند کار و رانندگی.
  4.  اگر خروپف شما واقعاً تأثیر منفی بر شریک زندگی یا رابطه شما دارد.

سخن پایانی

خروپف، یا خر خر شبانه، زمانی ایجاد می‌شود که جریان هوا درون بینی و دهان به خوبی حرکت نمی‌کند. این وضعیت معمولاً به دلیل باریک بودن مجاری تنفسی ایجاد می‌شود، که ممکن است به دلیل وضعیت بدن در زمان خواب یا ناهنجاری‌های بافت نرم باشد. با باریک شدن مجاری تنفسی، جریان هوا سخت‌تر شده و این باعث صدای خر خر شبانه می‌شود.

 

 

0 نفر پسندیده اند

(0) دیدگاه

دیدگاه خود را بیان کنید