بلک فرایدی بلک فرایدی
اطلاعات دارویی تناسب اندام

قرص ونوستات، موارد مصرف و مهم‌ترین عوارض آن

قرص ونوستات، موارد مصرف و مهم‌ترین عوارض آن

قرص ونوستات، موارد مصرف و مهم‌ترین عوارض آن؛ شیوع چاقی و اضافه وزن در سراسر جهان در حال افزایش است، با گزارش سازمان بهداشت جهانی که نشان می‌دهد در سال 1990 تقریبا 7 درصد بزرگسالان بالای 18 سال به چاقی مبتلا بودند، اما این آمار در سال 2022 به 17 درصد افزایش یافته است. راه‌های متعددی برای کاهش وزن وجود دارد، از جمله رژیم غذایی سالم و ورزش منظم، اما این راه‌حل‌ها برای همه کارآمد نیستند. به همین دلیل، بسیاری از شرکت‌ها داروهای لاغری مختلفی تولید کرده‌اند، از جمله قرص ونوستات.

آنچه در این مقاله میخوانیم
  • قرص ونوستات چیست؟
  • آیا قرص ونوستات در کاهش وزن موثر است؟
  • چه افرادی نمی‌توانند از قرص ونوستات استفاده کنند؟
  • چگونه قرص ونوستات را مصرف کنیم؟
  • مصرف قرص ونوستات چه عوارضی به همراه دارد؟
  • داروی ونوستات به چه مواردی تداخل دارد؟
  • سخن پایانی

قرص ونوستات چیست؟

ونوستات، یک نوع داروی کاهش وزن است که دارای دو نوع مختلف است: ارلستات که بدون نیاز به نسخه در دسترس است و Xenical که تنها با تجویز پزشک قابل تهیه است. تمام قرص‌های لاغری حاوی 60 میلی‌گرم ارلستات هستند، در حالی که قرص‌های Xenical دارای 120 میلی‌گرم از این ماده می‌باشند. ونوستات برای نخستین بار در سال 1999 توسط سازمان غذا و داروی آمریکا (FDA) تایید شد.

قرص ونوستات چیست؟

آیا قرص ونوستات در کاهش وزن موثر است؟

استفاده اصلی قرص ونوستات برای کاهش اختلالات مربوط به وریدهای خونی است. با این حال، در برخی موارد دیگر نیز برای کاهش وزن تجویز می‌شود، اما باید توجه داشت که مصرف آن بدون تجویز پزشک با خطراتی همراه است. به همین دلیل، راهکارهای سالم و موثرتری برای کاهش وزن وجود دارد، از جمله تمرین منظم، تغذیه مناسب، کنترل سطح استرس و خواب کافی.

چه افرادی نمی‌توانند از قرص ونوستات استفاده کنند؟

استفاده از قرص ونوستات برای افرادی که در یک یا چند دسته زیر قرار دارند توصیه نمی‌شود:

  1.  افرادی که به ترکیبات موجود در قرص اورلیستات حساسیت دارند: در صورتی که به مواد یا ترکیبات موجود در قرص حساسیت دارید، مصرف ونوستات برای شما مناسب نیست.
  2. مادران باردار و شیرده: استفاده از ونوستات در دوران بارداری و شیردهی توصیه نمی‌شود؛ چرا که اثرات جانبی آن بر جنین و شیر مادر نامعلوم است.
  3. کسانی که به بیماری صرع و موارد مرتبط با آن مبتلا هستند: قرص ونوستات ممکن است تأثیری بر روی عملکرد داروهای ضد صرع داشته باشد و عوارض این بیماری را شدت بخشد.
  4. افرادی که دارای مشکلات کبدی هستند: اگر از مشکلات جدی کبدی مانند نارسایی کبدی یا افزایش آنزیم‌های کبدی رنج می‌برید، از مصرف ونوستات خودداری کنید؛ چرا که ممکن است تأثیرات منفی بر عملکرد آنزیم‌های کبدی داشته باشد و وخامت بیماری شما را بیشتر کند.

چگونه قرص ونوستات را مصرف کنیم؟

شما باید قرص ونوستات را سه بار در روز مصرف کنید. بهترین زمان برای مصرف آن همراه با وعده‌های اصلی غذا یا حداکثر یک ساعت بعد از آن است. اگر قرص ونوستات را فراموش کردید، دوز فراموش‌شده را به محض یادآوری بخورید، مگر اینکه از خوردن وعده غذایی اصلی گذشته باشد. اگر چنین شد، از دوز فراموش‌شده صرف‌نظر کنید و در نوبت بعدی دارو را در موعد مقرر بخورید. همچنین در وعده‌هایی که فاقد چربی است، از ونوستات استفاده نکنید. قبل یا بعد از مصرف ونوستات، مکمل مولتی‌ویتامین مصرف نمایید.

همچنین پیشنهاد می‌شود مقاله راهکار نوین بالن معده برای کاهش وزن را نیز مطالعه نمایید.

مصرف قرص ونوستات چه عوارضی به همراه دارد؟

همانند سایر داروها، قرص ونوستات نیز ممکن است عوارض جانبی داشته باشد. به عنوان یک قرص دفع کننده چربی، عوارض جانبی شایع آن معمولاً در حوزه گوارشی اتفاق می‌افتد، مانند مدفوع چرب یا روغنی، افزایش تعداد دفعات مدفوع، افزایش حرکات روده، نفخ و گاز روده، احساس نیاز به اجابت مزاج فوری ‌و درد شکمی. این عوارض جانبی معمولاً از ملایم تا متوسط هستند و با گذشت زمان و سازگاری بدن با دارو کاهش می‌یابند. در صورتی که مصرف غذاهای چرب بیش از حد داشته باشید، این عوارض ممکن است شدت بیشتری پیدا کنند. اگر این عوارض ادامه یافت یا بدتر شد، باید بلافاصله به پزشک خود اطلاع دهید.

در صورت تجربه هر گونه عوارض جانبی جدی، از جمله علائم بیماری کبدی مانند تهوع و استفراغی پایدار، ادرار تیره، درد شدید معده یا شکم، زردی چشم و پوست، مصرف ونوستات را قطع کرده و بلافاصله به پزشک خود اطلاع دهید. علائم سنگ کلیه مانند کمردرد، ادرار صورتی یا خون‌آلود و درد هنگام ادرار کردن نیز از جمله عوارض جدی هستند. واکنش آلرژیک بسیار جدی به ونوستات نادر است، اما در صورت مشاهده علائم واکنش آلرژیک شدید مانند بثورات پوستی، خارش، مشکلات تنفسی، ورم، به ویژه در مناطقی از جمله زبان یا گلو، سرگیجه شدید و غیره، باید بلافاصله با اورژانس تماس بگیرید.

مصرف قرص ونوستات چه عوارضی به همراه دارد؟

داروی ونوستات با چه مواردی تداخل دارد؟

بهتر است بیمارانی که قصد استفاده از قرص ونوستات را دارند، قبل از شروع درمان، با پزشک خود مشورت کنند؛ زیرا این دارو ممکن است با برخی داروها تداخل داشته باشد. در زیر چند نمونه از داروهایی که ممکن است با ونوستات تداخل داشته باشند آمده است:

  1. تنوفوویر
  2. والپروات
  3. وارفارین
  4. لفلونوماید
  5. آمیودارون
  6. متفورمین
  7. کتوکونازول
  8. متوترکسات
  9. کلسی‌تریول
  10. گلی‌بن‌کلامید
  11. انواع انسولین
  12. سیکلوسپورین
  13. لیناگلیپتین و سیتاگلیپتین
  14. لیراگلوتاید (آمپول ملیتاید)
  15. داپاگلیفلوزین و امپاگلیفلوزین

این لیست شامل تمام داروهایی که ممکن است با ونوستات تداخل داشته باشند نمی‌شود؛ بنابراین، تهیه یک لیست از تمامی داروهایی که مصرف می‌کنید و ارائه آن به پزشک یا داروساز خود، ضروری است.

سخن پایانی

در دسته‌بندی قرص‌های چربی سوز، قرص ونوستات دو نوع دارد. یک نوع این قرص ارلیستات نامیده می‌شود که هر کپسول آن دارای 60 میلی‌گرم ارلیستات است. دیگر نوع این قرص، زنیکال نام دارد که داروی ارلیستات 120 میلی‌گرم است. برای خرید زنیکال، نیاز به نسخه پزشک است، اما قرص الستات 60 میلی‌گرمی می‌تواند بدون نسخه نیز تهیه شود.

 

0 نفر پسندیده اند

(0) دیدگاه

دیدگاه خود را بیان کنید