بیش فعالی کودکان
اختلال نقص توجه و بیش¬فعالی (ADHD) الگویی از مشکلات است که معمولا در کودکی ایجاد می شوند. بیش فعالی ناشی از جهش ژنتیکی و همچنین اختلال عملکرد ناقل های شیمیایی در مغز رخ می دهد. در مورد کودکان بیش فعال و نشانه هایی که در این زمینه بروز می دهند مراقبین و پرستار کودک باید باید آگاهانه رفتار کنند. نادیده گرفتن نشانه ها و سهل انگاری در این رابطه می تواند یادگیری کودک را با اختلال مواجه کند و زندگی و موفقیت او را تحت تاثیر قرار دهد.کودکان مبتلا به اختلال کمتوجهی، بیش فعالی بهراحتی حواسشان پرت میشود. این امر باعث میشود که تمرکز بر روی کاری که انجام میدهند سخت باشد، خواه آن کار گوش کردن به حرفهای معلم باشد یا انجام و اتمام کاری.
علت بیش فعالی چیست؟
در یک سوم موارد حداقل یکی از والدین فرد مبتلا علائم مشابهی را داشته است. به نظر می رسد در صورتی که مادر حین بارداری یا زایمان دچار مشکلاتی شده باشد، احتمال ایجاد ADHD در کودک بیشتر شود. این مشکلات شامل مصرف مواد یا دارو حین بارداری، وزن کم نوزاد حین تولد، عفونت های مغزی ، تماس با سموم یا برخی شرایط استرس زا برای مادر می باشد.
شواهدی وجود دارد که نشان میدهند تفاوت هایی در ساختار مغز این افراد با سایرین وجود دارد، ولی عوامل محیطی در زندگی فرد نیز ممکن است باعث شوند که احتمال بروز اختلال در او بیشتر شود.
علائم بیش فعالی در کودکان چیست؟
-
ناتمام گذاشتن
ممکن است کودک مبتلا به اختلال بیش فعالی ، صحبت و مکالمه دیگران را که خود بخشی از آن نیست را قطع کرده و ناتمام بگذارد.این مورد شامل اقدامات جمعی دیگری همچون بازی و سرگرمی نیز میشود.
-
عدم تحمل انتظار
کودکان مبتلا به بیش فعالی ممکن است هنگام فعالیت در کلاس یا هنگام بازی با کودکان دیگر در انتظار برای رسیدن به نوبت خود مشکل داشته باشند.
-
آشفتگی عاطفی
کودک مبتلا به بیش فعالی ممکن است در کنترل احساسات خود مشکل داشته باشد. ممکن است در اوقات نامناسب عصبانیت داشته باشند یا احساسات متنقاض را تجربه کنند.
-
بیقراری همیشگی
کودکان مبتلا به بیش فعالی اغلب نمی توانند آرام بنشینند. آنها ممکن است هنگام اجبار برای نشستن سعی کنند از جای خود بلند شوند و بدوند ، تند تند حرف بزنند یا روی صندلی خودشان را بچرخانند.
-
مشکلات بی صدا
پریشانی می تواند کودکان مبتلا به بیش فعالی را برای بازی و فعالیت آرام و بی سروصدا دچار مشکل و ناتوانی کند.
-
کارهای ناتمام
کودک مبتلا به بیش فعالی ممکن است به موارد مختلف علاقه نشان دهد،اما ممکن است در پایان دادن به آنها مشکل داشته باشد. به عنوان مثال،آنها ممکن است پروژه ها،کارهای خانه یا مشق شب را شروع کنند ، اما قبل از اتمام به سراغ مورد بعدی بروند که برای آن ها جلب توجه میکند.
-
عدم تمرکز
کودک مبتلا به بیش فعالی ممکن است در توجه کردن، حتی وقتی کسی مستقیماً با او صحبت می کند، مشکل داشته باشد.آنها خواهند گفت که به شما گوش داده اند ، اما دیگر قادر به تکرار آنچه شما گفتید نیستند.
-
پرهیز از انجام کارهایی که نیاز به تلاش ذهنی دارند
عدم تمرکز باعث می شود کودک از فعالیتهایی که به یک تلاش ذهنی پایدار نیاز دارد،مانند توجه در کلاس یا انجام تکالیف،اجتناب کند.
-
خیال پردازی
کودکان مبتلا به بیش فعالی همیشه پر سر و صدا نیستند. نشانه دیگر اختلال بیش فعالی ، کم حرف بودن و درگیری کمتر از بچه های دیگر است.
-
فراموشی
کودکان مبتلا به ADHD ممکن است در کارهای روزمره فراموشکار باشند. آنها ممکن است انجام کارهای منزل یا مشق شب خود را فراموش کنند. کودکان همچنین ممکن است اغلب چیزهایی مانند اسباب بازی خود را فراموش کنند.
آیا پسران بیشتر از دختران به بیش فعالی مبتلا می شوند؟
طبق تحقیقات انجام شده در پسران بیش از دوبرابر دختران بیش فعالی به ویژه در سنین 4 تا 17 سال تشخیص داده شده است.در دختران بیش فعالی از نوع بی توجهی شایعتر بوده و به همین دلیل با رویا پردازی که در این سنین شایع است اشتباه گرفته می شود و در نتیجه با تاخیر تشخیص داده می شود.
چگونه از بیش فعالی جلوگیری کنیم؟
هنگام بارداری، از مصرف الکل، مواد مخدر و دخانیات خودداری کنید.کودکانی که مادران آنها در دوران بارداری سیگار میکشند ممکن است دو برابر بیشتر خطر ابتلا به بیش فعالی داشته باشند.
رژیم مواد غذایی کودکان بیش فعال
-
رژیم غذایی با پروتئین بالا
لوبیا، پنیر، تخم مرغ، گوشت و آجیل می تواند منبع خوبی از پروتئین باشد. خوردن این نوع غذاها در صبح و برای تنقلات بعد از مدرسه مفید است. این مواد غذایی ممکن است به بهبود تمرکز کمک کند و احتمالا باعث می شود داروهای بیش فعالی به مدت طولانی عمل کند.
-
مصرف کمتر کربوهیدرات ساده
کاهش آب نبات، شربت ذرت، عسل، شکر، محصولات ساخته شده از آرد سفید، برنج سفید و سیب زمینی بدون پوست در بیش فعالی تاثیر دارد.
-
کربوهیدرات های پیچیده تر
مصرف سبزیجات و برخی از میوه ها، از جمله پرتقال، نارنگی، گلابی، گریپ فروت، سیب و کیوی. این نوع غذا را در شب بخورید و ممکن است به خواب شما کمک کند.
-
اسیدهای چرب امگا ۳
می توانید امگا ۳ را در تن ماهی، ماهی قزل آلا و دیگر ماهی های سفید سرد پیدا کنید. گردو، آجیل برزیلی، و روغن زیتون و کلزا نیز غذاهای است که دارای امگا ۳ است. شما همچنین می توانید مکمل اسید چرب امگا ۳ را مصرف کنید. FDA یک ترکیب امگا را به نام Vayarin به عنوان بخشی از استراتژی مدیریت بیش فعالی تایید کرده است.(می توانید انواع مکمل های امگا3 را از داروخانه انلاین آقای دارو خریداری کنید.)
دارورهای موثر در بیش فعالی
داروهای مورد استفاده برای بیش فعالی سالهاست که مورد استفاده قرار میگیرد و در بسیاری از کودکان اثرات خوبی دارد. این داروها معمولاً برای کودکان کمتر از ۶ سال تجویز نمیشود.متیل فنیدات ریتالین یا آتوموکستین معمولاً داروهای اولیهای هستند که برای بیش فعالی و اختلال توجه استفاده میشود. متیل فنیدات رایجترین دارو است. دگزامفتامین یا لیز دگزامفتامین (lisdexamfetamine) برای کودکانی که به این داروها پاسخ نمی دهند، استفاده میشود. در صورت مناسب بودن یا مؤثر بودن داروهای دیگر، میتوان از گوانفاسین (Guanfacine) نیز استفاده کرد.
(0) دیدگاه