مهمترین مشکلات کم تحرکی کودکان؛ کمتحرکی کودکان در سنین جوانی میتواند به وقوع بیماریهای متعددی منجر شود. این بیماریها شامل فشار خون بالا، چاقی، دیابت، احساس خستگی و بیحوصلگی، بیماریهای قلبی و عروقی است. تحقیقات اخیر نشان میدهد که کودکانی که تنبل هستند و کمتر حرکت میکنند، از سن 6 سالگی به بعد در معرض بیماریهای قلبی قرار دارند.
بررسی مشکلات کم تحرکی در کودکان
پیشرفت علم به اندازهای رسیده که هر کاری را میتوانیم با لمس یک دکمه انجام دهیم، اما ما هزینههای سلامتی را هم باید در نظر بگیریم. استفاده زیاد از دستگاههای الکترونیکی تأثیرات منفی روی کودکان دارد، از جمله مشکلات چاقی و عوارض بینایی ناشی از استفاده بیش از حد از کامپیوتر. شیوع چاقی در بین کودکان در 3 دهه اخیر به طور چشمگیری افزایش یافته است که ناشی از عدم تعادل بین تغذیه مناسب و فعالیت بدنی کافی است.
عوارض کم تحرکی در نوجوانان و کودکان
تحقیقات درباره کم تحرکی در کودکان و نوجوانان نشان میدهد که فقدان فعالیت بدنی کافی، به ویژه همراه با رژیم غذایی ناسالم، میتواند احتمال ابتلا به چاقی را افزایش دهد. چاقی، اعتماد به نفس کودکان را کاهش میدهد و خطر ابتلا به مشکلات قلبی-عروقی، دیابت و سرطان در دوران بزرگسالی را افزایش میدهد.
علل اختلال حرکتی در کودکان
علت اختلال حرکتی در کودکان دلایل احتمالی زیر را دارد:
- سابقه عفونت
- آسیب به مغز
- عوارض مصرف برخی داروها
- شرایط ژنتیکی یا سوختوسازی بدن
- حمله گلبولهای سفید به سلولهای خودی
نقش خانواده در افزایش فعالیت کودکان
متاسفانه مشکل چاقی ریشههای فراوانی دارد. ورزش و تغذیه مناسب، اساس یک زندگی سالم را تشکیل میدهند. از کودکی باید به خوردن غذاهای سالم و انجام فعالیتهای فیزیکی عادت داده شوند. سبک زندگی و الگوهای والدین برای این مسیر بسیار مهم هستند.
در صورتی که شما خودتان از نوشابههای گازدار و فستفود استفاده کنید و ورزش را در برنامه روزانه خودتان نداشته باشید، نباید انتظار داشته باشید که فرزندتان به غذاهای سالم علاقه نشان دهند یا ورزش کنند. اما هر وقت که همین امروز متصمم بشوید، قادر خواهید بود یک زندگی سالم و فعال داشته باشید.
همچنین پیشنهاد میشود مقاله علائم و نشانههای کمبود امگا 3 در کودکان را نیز مطالعه نمایید.
- تبدیل کارهای روزمره به تفریح
به جای انجام کارهای روزمره به تنهایی، چرا آنها را به یک بازی تبدیل نکنیم؟! این کار باعث میشود که اعضای خانواده با هم کارها را انجام بدهند و یک رقابت شاد برگزار کنیم و ببینیم چه طوری میتوانیم خانه را به سرعت نظم بدیم. هفته آینده سعی کنیم رکورد هفته قبل رو شکست بدهیم.
عزیزانتان رو صدا بزنید و با هم آواز بخوانید. در حالی که کارهای خانه را انجام میدهید. با قرار دادن موسیقی به تبعیت از ملودی، به کمک بچهها میتوانید کارهای روزانه را رونق بخشید.
- برنامه ریزی خارج از خانه
یک روز در هفته را انتخاب کنید که برای فعالیتهای فیزیکی در طبیعت مناسب باشد. به افراد خانواده بگویید که امروز برنامههایی مثل ورزش و بازی در طبیعت داریم. برنامهریزی کنید و همه چیز را خودتان درست کنید، غذاهای سالم ببرید و بعد از ورزش و بازی همه با هم لذت ببرید. مطمئن شوید که این روز خاطرهای خوش در ذهن بچهها میماند. با این کار به آسانی، شرایطی را برای افزایش فعالیتهای بچهها فراهم کردهاید. شنا در تابستان، اسکی و پیادهروی در زمستان، یا دوچرخهسواری در بهار و پاییز گزینههای بسیار خوبی هستند.
- انتخاب رشته ورزشی مورد علاقه کودک
به فرزند خود کمک نمایید تا رشته ورزشی مورد علاقه خود را انتخاب کند. هرچه علاقه او به رشته ورزشیاش بیشتر باشد، تایم بیشتری را صرف انجام آن مینماید. توصیه میشود تمامی اعضا خانواده را درگیر فعالیت کنید تا تایم بیشتری را در کنار یکدیگر سپری کنید و در کنار آن فعالیت کودکان را نیز بالا ببرید.
سخن پایانی
توجه به فعالیت بدنی کودکان بسیار اهمیت دارد. فهمیدن این موضوع که فعالیت کم در کودکان میتواند خطر اضافه وزن و چاقی را بالا ببرد، بسیار حیاتی است. کودکان چاق در آینده به احتمال زیاد به بزرگسالان چاق تبدیل میشوند. چاقی در خود نیز با بروز بیماریهای مختلف مانند دیابت نوع 2، چربی کبد، بیماریهای قلبی-عروقی (CVD)، افزایش چربی خون و برخی از انواع سرطانها در ارتباط است. بنابراین، تشویق کودکان به فعالیت بدنی از اهمیت بالایی برخوردار است.
(0) دیدگاه