همه چیز درباره داروی آلبندازول، موارد مصرف و عوارض آن؛ آلبندازول Albendazole یک داروی ضد انگل و از گروه داروهای بنزیمیدازول است. این دارو برای درمان عفونتهای مختلفی که توسط انگلها در انسان و حیوانات ایجاد میشود، از جمله عفونتهای ناشی از کرمهای نواری، قلابدار، گرد و سوزنی استفاده میشود. آلبندازول با مهار قابلیت انگلها در جذب گلوکز عمل میکند که در نهایت به مرگ برای آنها منجر میشود.
داروی آلبندازول در چه مواردی استفاده میشود؟
آلبندازول یک داروی ضد کرم با طیف وسیع است و ساختار و اثری مشابه با مبندازول دارد. این ترکیب به عنوان داروی کمکی در همراهی با جراحی کیست هیداتید ناشی از اکینوکوکوس گرانولوزوس واکینوکوکوس مولتی لوکولاریس برای پیشگیری از عود بیماری استفاده میشود یا در صورت عدم امکان انجام جراحی، به عنوان درمان اولیه مورد استفاده قرار میگیرد. همچنین، این دارو در درمان عفونتهای آسکاریس، تریکوریاز، کرمک، کرمک قلابدار و استرونژیلوئید مورد استفاده قرار میگیرد.
مکانیسم اثر داروی آلبندازول
مکانیسم عمل آلبندازول باعث دژنراسیون میکروتوبولهای سیتوپلاسمی در سلولهای رودهای و تگمنتال کرمهای روده میشود. جذب این دارو کمتر از 5٪ است که ممکن است با یک وعده غذایی چرب تا 4-5 برابر افزایش یابد. متابولیسم دارو به صورت کبدی انجام میشود و اثر گذر اول آن گسترده است؛ این مسیرها شامل سولفوکسیداسیون سریع (عمده)، هیدرولیز و اکسیداسیون میشوند. همچنین، نیمه عمر دارو 8-12 ساعت است، زمان پیک پلاسما 2-5 ساعت و دفع آن از طریق ادرار (<1٪ به عنوان متابولیت فعال) و مدفوع انجام میشود.
میزان مصرف داروی Albendazole
به دستور پزشک، داروی آلبندازول را معمولاً 1 تا 2 بار در روز همراه با غذا به صورت خوراکی مصرف کنید. اگر دارو را نمیتوانید بلعید یا اگر فرزندتان این مشکل را دارد، میتوانید دوز را خرد کرده یا بجوید و با آب مصرف کنید. برای شرایط خاصی مانند بیماری هیداتید، پزشک ممکن است دستور دهد که دارو را در یک چرخه درمانی مصرف کنید، مثلاً دو بار در روز همراه با غذا به مدت 28 روز و سپس به مدت 2 هفته دارو را قطع کنید. در طی استفاده از این دارو، از مصرف گریپ فروت یا نوشیدن آب گریپ فروت خودداری کنید، مگر اینکه پزشک یا داروساز شما اجازه دهد. این اقدام ممکن است احتمال عوارض جانبی این دارو را افزایش دهد.
عوارض جانبی آلبندازول کدامند؟
در صورت تجربه علائم واکنشهای آلرژیک مانند کهیر ورم لبها، صورت، زبان یا گلو و مشکلات تنفسی باید به اورژانس تماس بگیرید. همچنین، در صورت بروز علائم زیر پس از مصرف دارو، باید فوراً با پزشک تماس بگیرید:
تب، لرز، درد گلو، زخم دهان، و احساس سبکی سر، تشنج، افزایش فشار درون جمجمه با علائم شدیدی مانند سردرد، زنگ زدن در گوش، سرگیجه، تهوع، درد معده، مشکلات بینایی، و درد در ناحیه پشت چشم. عوارض جانبی شایع آلبندازول شامل سردرد، حساسیت به نور،سفتی گردن، سردرگمی، تب، تهوع، استفراغ، نتایج غیرطبیعی تستهای عملکرد کبد، سرگیجه، احساس دوران، و ریزش مو موقت میشود. این فقرهها لیست کاملی از عوارض جانبی آلبندازول نیستند، بنابراین در صورت تجربه هرگونه علائم مشکوک، توصیه میشود با پزشک مشاوره نمایید.
همچنین پیشنهاد میشود مقاله آشنایی با سندروم روده تحریکپذیر و موثرترین راهکارها برای مدیریت آن را نیز مطالعه نمایید.
داروی آلبندازول با چه داروهایی تداخل دارد؟
تداخلات دارویی ممکن است اثربخشی آلبندازول را کاهش دهند، به عنوان مثال داروهای ضد صرع مانند کاربامازپین و فنی توئین. همچنین، سایمتیدین، که برای کاهش اسید معده استفاده میشود، ممکن است سطح آلبندازول در خون را افزایش دهد. داروهایی مانند ریفامپین که بر آنزیمهای کبدی تأثیر میگذارند، ممکن است متابولیسم آلبندازول را تغییر دهند.
آلبندازول ممکن است باعث مشکلات کبدی شود، از جمله افزایش آنزیمهای کبدی و آسیب بالقوه به کبد. در طول درمان، باید عملکرد کبد مورد کنترل قرار گیرد. علائم عصبی مانند سرگیجه، سردرد یا تشنج ممکن است در بیماران با دوزهای بالا یا استفاده طولانیمدت از آلبندازول گزارش شود.
آلبندازول ممکن است با برخی داروها مانند داروهای ضد صرع تداخل داشته باشد که منجر به تغییر سطح دارو و کاهش بالقوه اثربخشی آن شود. بنابراین، نظارت دقیق و تنظیم دوز ممکن است لازم باشد. زنان در سنین باروری باید در طول درمان و حداقل یک ماه پس از قطع درمان با آلبندازول از پیشگیری موثر از بارداری استفاده کنند به دلیل خطر بالقوه آسیب به جنین در حال رشد.
سخن پایانی
آلبندازول یک داروی ضدکرم است که برای درمان عفونتهای ناشی از کرمهای نواری استفاده میشود. استفاده از این دارو میتواند به درمان بیماریهای مختلف کمک کند، اما ممکن است عوارض جانبی مانند مشکلات کبدی را به همراه داشته باشد و همچنین احتمالاً سیستم ایمنی بدن را ضعیف کرده و خطر ابتلا به عفونتهای دیگر را افزایش دهد.
(0) دیدگاه