راهنمای جامع واکسن آنفولانزا: ایمنی را در فصل سرما تضمین کنید
آنفولانزا یک بیماری ویروسی است که به سرعت انتشار مییابد و توسط انواع مختلف ویروسها ایجاد میشود که هر ساله تغییر میکنند. به همین دلیل، افراد نیاز به دریافت واکسن سالانه دارند تا در برابر ویروسهای آنفولانزای رایج در فصل زمستان ایمنی لازم را کسب کنند. بیشترین خطر ابتلا و شیوع آنفولانزا در ماههای سرد سال مشاهده میشود. در نهایت، اگر فردی در پاییز واکسینه نشود، میتواند تا پایان زمستان واکسن را دریافت کند تا از ابتلا به آنفولانزا، به ویژه انواع خطرناک آن، محافظت شود.
واکسن آنفولانزا چیست؟
واکسن آنفولانزا که به انگلیسی به آن “influenza vaccine” گفته میشود، یک واکسن معتبر جهت جلوگیری از ابتلا به این بیماری است. این واکسنها به عنوان فرآوردههای زیستی عمل میکنند و به بدن کمک میکنند تا ایمنی فعال اکتسابی در برابر یک ویروس خاص تولید کند که در نتیجه فرد را در برابر آنفولانزا محافظت مینماید.
ویروسهای آنفولانزا از طریق هوا منتشر میشوند و میتوانند از طریق دهان، بینی یا حتی تماس با سطوح آلوده به افراد منتقل گردند. این ویروسها به طور مداوم دستخوش تغییرات و جهشهایی هستند، به همین دلیل هر سال نوع جدیدی از واکسن آنفولانزا تولید میشود تا ایمنی بدن در برابر این ویروس بهروز شود.
در نهایت، واکسنهایی که در سالهای گذشته برای پیشگیری از آنفولانزا دریافت کردهاید، ممکن است در سال جاری تأثیر چندانی نداشته باشند. برخی از کارشناسان همچنین بر این باورند که افرادی که دارای شرایط خاصی هستند، باید دو بار در سال این واکسن را دریافت کنند.
بررسی انواع واکسنهای آنفولانزا
جهت آشنایی با واکسن آنفولانزا، باید به این نکته توجه کرد که در کشور ما سه نوع واکسن موجود است: اینفلوواک، واکسی کریپ و فلوگارد. واکسن اینفلوواک که محصول هلند است، از ویروس کشته شده آنفولانزا تولید میشود و برای افرادی که بالای 6 ماه سن دارند، قابل تزریق است. به علاوه، واکسن واکسی کریپ که از فرانسه وارد میشود، نیز از ویروس کشته شده تهیه شده و برای افراد بالای 6 ماه مناسب است. نوع سوم، واکسن ایرانی فلوگارد است که به صورت نوترکیب تولید شده و برای افراد بالای 18 سال تزریق میشود.
علائم بیماری آنفولانزا کدامند؟
نشانهها علائم آنفولانزا معمولاً حدود 48 ساعت پس از تماس با ویروس بروز میکند. این علائم میتواند شامل سردرد، تب، لرز، دردهای عمومی و نشانههای تنفسی مانند سرفه، گلودرد و آبریزش بینی باشد. شدت و نوع این علائم ممکن است در افراد مختلف و بسته به شدت بیماری متفاوت باشد. در حالی که بیشتر افراد در عرض یک هفته بهبودی کامل را تجربه میکنند، اما خطر بروز عوارض جدیتری مانند ذات الریه و حتی مرگ در افرادی که دارای بیماریهای زمینهای هستند، کودکان، سالمندان و کسانی که مشکلات مزمن ریوی دارند، افزایش مییابد.
بهترین زمان تزریق واکسن آنفولانزا چه زمانی است؟
زمان مناسب جهت دریافت واکسن آنفولانزا از اواسط شهریور تا اوایل آبان است و اکثر بزرگسالان واجد شرایط میتوانند در این بازه واکسن را تزریق کنند. اگر به شدت سرماخوردهاید، بهتر است تا زمانی که بهبودی کامل حاصل نشده، از دریافت واکسن خودداری نمایید. با این حال، هیچگاه برای دریافت واکسن آنفولانزا دیر نیست؛ چرا که این ویروس میتواند در تمام طول سال در جامعه وجود داشته باشد.
برای زنان باردار، دریافت واکسن آنفولانزا در هر مرحله از بارداری توصیه میشود. اگر شما باردار هستید و به موعد زایمان نزدیک میشوید، تزریق واکسن قبل از زایمان میتواند برای حفظ سلامتی شما و نوزادتان در ماههای اولیه زندگی بسیار مهم باشد.
چه کسانی باید واکسن آنفلوانزا تزریق کنند؟
سازمان جهانی بهداشت به همه افراد 6 ماهه و بالاتر، از جمله بزرگسالان سالم، توصیه میکند که هر سال واکسن آنفولانزا را دریافت کنند. این واکسیناسیون بهویژه برای افرادی که در معرض خطر بیشتری هستند و همچنین کسانی که با این افراد زندگی میکنند یا به آنها خدمات بهداشتی ارائه میدهند، اهمیت دارد.
افراد در معرض خطر شامل موارد زیر هستند:
- زنان باردار
- افراد 65 سال به بالا
- کسانی که به بیماریهای مزمن قلبی مبتلا هستند
- افرادی که دچار بیماریهای مزمن کبدی، مانند سیروز، هستند
- افراد مبتلا به بیماریهای مزمن کلیوی، مانند سندرم نفروتیک
- کسانی که طحال آنها برداشته شده یا طحال آنها به درستی عمل نمیکند
- افرادی که دارای ضعف و نقص سیستم ایمنی هستند، مانند افراد مبتلا به اچآیوی
- کسانی که داروهای سرکوبکننده سیستم ایمنی مصرف میکنند، یا افرادی که تحت شیمیدرمانی قرار دارند؛ همچنین افرادی که با این افراد در یک خانه زندگی میکنند
- افرادی که در محیطهای شلوغ و پرجمعیت زندگی میکنند و ممکن است عفونت را به یکدیگر منتقل کنند، مانند دانشگاهها، مدارس، زندانها، خانههای سالمندان و خوابگاهها کارکنان حوزه بهداشت و درمان که باید هم از خود و هم از دیگران در برابر عفونت محافظت کنند
این توصیهها به منظور کاهش خطر ابتلا به آنفولانزا و حفاظت از سلامت عمومی ارائه شده است.
همچنین پیشنهاد میشود مقاله علت سرفه خلطدار، روشهای تشخیص و مهمترین راههای درمان آن را نیز مطالعه نمایید.
چه کسانی نباید واکسن تزریق کنند؟
افرادی که در سال گذشته به واکسن آنفولانزا واکنشهای جدی نشان دادهاند، نباید این واکسن را دریافت نمایند. در دیگر موارد، واکسن میتواند تجویز شود. برای کسانی که به تخممرغ آلرژی دارند، واکسن باید با احتیاط و در مراکز مجهز به امکانات احیا تزریق شود. بهطور کلی، اگر فردی تخممرغی که بهطور کامل پخته نشده است را مصرف کرده و هیچ واکنشی نشان نداده، احتمال بروز واکنش به واکسن در آنها بسیار کم است.
آشنایی با مهمترین عوارض واکسن آنفولانزا
تمام داروها ممکن است عوارض جانبی داشته باشند، اما بسیاری از افراد هیچ نوع عارضهای را تجربه نمیکنند. برخی از عوارض نیز ممکن است پس از مدت کوتاهی از شروع مصرف دارو برطرف شوند.
در صورتی که هر یک از عوارض زیر ادامه پیدا کرد یا شدت آن افزایش یافت، بهسرعت با پزشک خود تماس بگیرید:
- سردرد
- گلو درد
- تب خفیف
- ضعف عمومی
- کاهش اشتها
- احساس خستگی
- دردهای عضلانی
- گرفتگی یا آبریزش بینی
- درد خفیف، تورم یا قرمزی در ناحیه تزریق
توجه به این علائم و مشورت با پزشک در صورت بروز آنها بسیار مهم است.
سخن پایانی
آنفولانزا یک بیماری ویروسی است که بهوسیله ویروسهای آنفولانزا ایجاد میشود. این ویروسها در انواع مختلفی وجود دارند و هر سال در فصل زمستان، نوع خاصی از آنها باعث بروز شیوع بیماری میشود که معمولاً تعداد زیادی از افراد را تحت تأثیر قرار میدهد. به این نوع آنفولانزا، آنفولانزای فصلی گفته میشود.
انتقال این بیماری بهطور عمده از طریق قطرات ریز مایعاتی که هنگام عطسه یا سرفه فرد مبتلا به هوا پخش میشود، انجام میگیرد. هنگامی که فردی در نزدیکی شخص مبتلا قرار میگیرد، ممکن است این قطرات را استنشاق کند و به این ترتیب به ویروس مبتلا شود. به همین دلیل، رعایت بهداشت فردی و فاصلهگذاری اجتماعی در زمان شیوع آنفولانزا اهمیت زیادی دارد.
علاوه بر این، علائم آنفولانزا میتواند شامل بدن درد، تب، سرفه، گلودرد و خستگی باشد. در برخی موارد، این بیماری میتواند عوارض جدیتری ایجاد کند، بهویژه در افرادی که دارای سیستم ایمنی ضعیف یا بیماریهای مزمن هستند. به همین دلیل، واکسیناسیون سالانه علیه آنفولانزا بهعنوان یک روش مؤثر برای کاهش خطر ابتلا و عوارض ناشی از آن توصیه میشود. همچنین قرص ویتامین b2 یوروویتال را مشاهده نمایید.
(0) دیدگاه