بررسی مهمترین کاربردهای پروتز دندان؛ پروتز دندان یک روش جایگزینی برای تکمیل جای خالی دندانهای از دست رفته است. این روش دارای گزینههای متعددی است که بر اساس نیازهای دهانی، زیبایی طبیعی دندان، مکان و تعداد دندانهای از دست رفته و شرایط فیزیکی فرد، میتوان از پروتزهای ثابت یا متحرک استفاده نمود.
پروتز دندان چیست؟
پروتز دندان، یک راهکار عالی در حوزه دندانپزشکی است که به طور کامل یا جزیی نقش دندان طبیعی را بازی میکند، خصوصاً در مواردی که دندان طبیعی کامل از دست رفته است. این پروتزها شامل اجزای مختلفی مانند پل، تاج دندان، دندان مصنوعی، ایمپلنت و روکش هستند که میتوانند ثابت یا متحرک باشند. مراجعه به دندانپزشک حرفهای در زمینه پروتز دندان بسیار مهم است.
مزایای استفاده از پروتز دندان بسیار متنوع است. این پروتزها به فرد امکان میدهند که بدون درد یا حساسیتهای دندان، به آسانی غذا بخورد و آب بنوشد. علاوه بر این، دندانها بسیار برای زیبایی فرد اهمیت دارند و پروتز دندان میتواند به افزایش اعتماد به نفس و آرامش شخص کمک کند.
علاوه بر این، استفاده از پروتز دندان میتواند از تحلیل استخوانهای فک جلوگیری کرده و به حفاظت دندانهایی که عصب کشی شدهاند، کمک کند. با انجام یک پروتز دندان دقیق و با استاندارد، شما میتوانید با یک لبخند زیبا و احساس راحتی، به زندگی ادامه دهید.
منظور از پروتز کامل دندان چیست؟
پروتزهای دندانی میتوانند به دو نوع، یعنی فوری و معمولی، تقسیم شوند. پروتزهای فوری به عنوان راهحل موقت استفاده میشوند و تا زمانی که پروتزهای دندانی دائمی آماده شوند، میتوانند به عنوان جایگزین موقت برای دندانها مورد استفاده قرار گیرند. از لحظه کشیدن دندانها تا حدود 12 هفته بعد، میتوان از پروتزهای موقت و فوری استفاده نمود.
پس از آماده شدن پروتزهای دندانی دائمی، پروتزهای فوری دیگر به کار نمیروند و کنار گذاشته میشوند. در طول دوره بهبودی پس از کشیدن دندانها، فک و لثهها ممکن است تغییراتی داشته باشند که میتواند نیازمند تنظیمات مجددی باشد. به همین دلیل، استفاده از پروتزهای فوری ممکن است با چالشهایی همراه باشد و نیاز به مراجعه به دندانپزشک برای تغییرات لازم را داشته باشد.
آشنایی با انواع پروتز دندان
پروتزهای دندانی را میتوان به سه دسته زیر تقسیم کرد:
پروتزهای دندان ثابت شامل:
- ونیر
- بریج دندان
- اینله و آنله
- ایمپلنت دندان
- روکش تک واحدی دندان
پروتزهای دندان متحرک که شامل موارد زیر میشود:
- دندان مصنوعی
- پروتز دندانی پارسیل
پروتزهای دندان نیمه متحرک که از اوردنچر متکی بر ایمپلنت تشکیل شدهاند.
میزان ماندگاری پروتزهای دندانی چقدر است؟
پروتزهای ثابت دارای دوام بالایی هستندکه میتوانند بیش از 10 سال استفاده شوند. به عنوان مثال، ایمپلنتهای دندانی به عنوان بهترین نوع پروتز ثابت، ممکن است بیش از 25 سال دوام داشته باشند و برای طولانیمدت میتوانند استفاده شوند. رعایت مراقبتهای پس از درمان توسط فرد اهمیت زیادی دارد و نباید آن را نادیده بگیریم.
همچنین پیشنهاد میشود مقاله هرآنچه لازم است درباره دندان عقل بدانید را نیز مطالعه نمایید.
به عنوان مثال، در صورتی که فرد پس از نصب روکش تک واحدی، محدودیتهای مرتبط با تغذیه را رعایت نکند، ممکن است با مشکلاتی مانند خراشیدگی، شکستگی یا حتی عفونت در محل پروتز و دندان روبرو شود. تجربه و مهارت دندانپزشک نیز به طور مستقیم بر دوام و ماندگاری پروتزها تأثیرگذار است.
چگونه باید از پروتزهای دندانی مراقبت کنیم؟
پس از استفاده از پروتزهای دندانی، اطمینان حاصل کنید که به مراقبتهای لازم پرداخته و سلامت دهان خود را حفظ میکنید:
- هر روز پروتزهای متحرک را با شوینده مناسب شستشو دهید.
- پروتزهای متحرک را بعد از استفاده در محیط مرطوب قرار دهید.
- خوردن خوراکیهای سفت و چسبناک مثل آب نبات را به حداقل برسانید.
- دهان و دندان خود را به دقت تمیز کنید و از نخ دندان و مسواک استفاده کنید.
- هر شش ماه یک بار به کلینیک دندانپزشکی مراجعه کنید تا وضعیت دهان خود را بررسی و ارزیابی کنید.
- از عادتهای مضر مانند جویدن مداد، دندان قروچه و باز کردن درب بطری با دندان خود دوری کنید.
- استفاده از دهانشویه آنتیباکتریال را در نظر بگیرید تا احتمال ابتلا به عفونت و پوسیدگی دندانها کاهش یابد.
- مصرف قند و شیرینیجات را به حداقل برسانید و رژیم غذایی حاوی میوهها و سبزیجات را در برنامه غذایی خود دنبال کنید.
- در صورت بروز علائم ناشی از پوسیدگی دندان مانند بوی بد دهان یا درد دندان، بلافاصله به دندانپزشک مراجعه نمایید.
هزینه پروتز دندان چقدر است؟
در واقع هزینه پروتز دندان به عوامل مختلفی بستگی دارد که شامل موارد زیر میشود:
- نوع مواد مصرفی: انتخاب مواد مختلف برای پروتز دندان نیز تأثیر زیادی بر هزینه دارد. مثلاً، پروتزهای پیشرفتهتر و با کیفیت بالاتر معمولاً هزینه بیشتری دارند.
- تخصص و تجربه پزشک: تخصص و تجربه پزشکی که انجام پروتز دندان را انجام میدهد نقش مهمی در هزینه دارد. پزشکان با تجربه معمولاً میتوانند هزینه بالاتری داشته باشند.
- محل و نوع کلینیک: در شهرها و مناطق مختلف هزینهها ممکن است متفاوت باشند. همچنین، کلینیکهای مختلف ممکن است قیمتهای مختلفی برای خدمات خود تعیین کنند.
- هزینههای جانبی: این موارد شامل تصویربرداری، آزمایشات قبلی، مراحل درمانی قبل از پروتز و هزینههای دیگر مرتبط با درمان است که ممکن است به طور مستقیم به هزینه پروتز دندان افزوده شوند.
با توجه به اینکه هر فرد و شرایط پزشکی متفاوت است، بهترین راه برای اطلاع از هزینه دقیق پروتز دندان، مشاوره با یک پزشک دندانپزشک است. او میتواند بر اساس نیازهای شما و شرایط خودتان، یک برنامه درمانی و هزینه پیشنهادی را ارائه دهد.
سخن پایانی
هنگامی که یک دندان از بین میرود به هر دلیلی، ممکن است ظاهر و زیبایی دهان را تحت تأثیر قرار دهد، همچنین میتواند مشکلاتی در هنگام غذا خوردن و صحبت کردن ایجاد کند. برای حل این مشکلات، روشهای مختلفی برای پر کردن فضای خالی دندان وجود دارد. یکی از پرکاربردترین و بهترین راهها برای جایگزینی دندان از دست رفته، پروتز دندان است.
(0) دیدگاه