جشنواره مهر
دانستنی های پزشکی اخبار

قرص تیوگوانین دارویی مهم در درمان سرطان

قرص تیوگوانین دارویی مهم در درمان سرطان

قرص تیوگوانین دارویی مهم در درمان سرطان؛

تیوگوانین یک داروی شیمی درمانی است که برای درمان بعضی از نوع‌های سرطان مانند لوسمی حاد میلوئیدی (AML) و لوسمی غیر لنفوسیتی حاد استفاده می‌شود. این دارو باعث کاهش یا توقف رشد سلول‌های سرطانی می‌شود و به طور فراگیر در درمان این نوع‌های سرطان مورد استفاده قرار می‌گیرد.

آنچه در این مقاله میخوانیم
  • موارد مصرف قرص تیوگوانین چیست؟
  • نحوه مصرف داروی قرص تیوگوانین چگونه است؟
  • آشنایی با میزان مصرف قرص تیوگوانین
  • مکانیسم اثر قرص تیوگوانین چگونه است؟
  • موارد احتیاطی و منع مصرف درباره قرص thioguanine
  • داروی تیوگوانین با چه داروهایی تداخل دارد؟
  • سخن پایانی

موارد مصرف قرص تیوگوانین چیست؟

تیوگوانین یک نوع دارو شیمی درمانی است که برای مدیریت لوسمی میلوئید حاد (AML) استفاده می‌شود، یعنی یک نوع سرطان خونی. این دارو با کنترل و متوقف کردن رشد سلول‌های سرطانی کار می‌کند.

موارد مصرف قرص تیوگوانین چیست؟

نحوه مصرف داروی قرص تیوگوانین چگونه است؟

بروشور موجود در جعبه به شما کمک می‌کند تا اطلاعات دارویی مربوط به تیوگوانین را به دست آورده و با عوارض جانبی احتمالی آن آشنا شوید. دوز و مقدار تیوگوانین برای هر فرد ممکن است متفاوت باشد، لذا دارو را به طور دقیق بر اساس دستورات پزشک مصرف کنید. تیوگوانین را با مقداری آب خوراکی بخورید. دوز و مدت زمان مصرف این دارو به وزن شما و پاسخ بدن به آن بستگی دارد. پزشک شما نیازمند آزمایش خون منظم است تا اثربخشی تیوگوانین را بررسی کند.

آشنایی با میزان مصرف قرص تیوگوانین

تیوگوانین باید به صورت خوراکی با یا بدون غذا و به طبع دکتر شما یک بار در روز مصرف شود. در حین مصرف این دارو، توصیه می‌شود مقدار زیادی مایعات مصرف کنید، مگر اینکه پزشک شما دستور مغایری دهد. این اقدام ممکن است به کاهش خطر عوارض جانبی خاص مانند مشکلات کلیوی کمک کند. دوز دارو بسته به وضعیت پزشکی، وزن شما و پاسخ به درمان تعیین می‌شود. هیچگاه بدون مشورت با پزشک خود، دوز را افزایش یا کاهش ندهید و یا دارو را قطع نکنید. افزایش یا تغییر دوز بدون هماهنگی با پزشک می‌تواند منجر به عوارض جانبی ناخواسته شود.

همچنین پیشنهاد می‌شود مقاله صفر تا صد سرطان زبان و علل آن را نیز‌ مطالعه نمایید.

مکانیسم اثر قرص تیوگوانین چگونه است؟

تیوگوانین با هیپوزانتین و گوانین در رقابت بر سر آنزیم HGPRTase (هیپوزانتین-گوانین فسفوریبوزیل ترانسفراز) با تبدیل به 6-تیوگوانیلیک اسید (TGMP) در سلول عمل می‌کند و به دوز درمانی می‌رسد. TGMP با مهار بیوسنتز پورین‌ها، به دلیل مهار شبه فیدبکی گلوتامین-5-فسفوریبوزیل پیروفسفات آمیدوترانسفراز، سنتز نوکلئوتیدهای گوانینی را مهار می‌کند. این آنزیم بخصوص مسیر de novo سنتز ریبونوکلئوتیدهای پورینی را کنترل می‌کند.

علاوه بر این، TGMP با رقابت برای آنزیم اینوزینیک اسید دهیدروژناز، تبدیل اینوزینیک اسید به زانتیلیک اسید را مهار می‌کند. نوکلئوتیدهای تیوگوانینی وارد رشته DNA و RNA می‌شوند با پیوندهای فسفو دی استر که می‌تواند وارد شدن بازهای تقلبی و سمیت سلولی را به دنبال داشته باشد.

موارد احتیاطی و منع مصرف درباره قرص thioguanine

قبل از استفاده از این دارو، در صورت داشتن آلرژی به آن یا دیگر آلرژی‌ها، حتماً با پزشک خود مشورت کنید. این دارو حاوی موادی است که ممکن است واکنش‌های حساسیتی ایجاد کند. همچنین، قبل از مصرف تیوگوانین، تاریخچه‌ی بیماری‌های خود را با پزشک خود به اشتراک بگذارید، به ویژه اگر مشکلاتی مانند بیماری‌های کبدی یا کلیوی دارید.

استفاده از این دارو ممکن است باعث افزایش حساسیت به عفونت‌ها شود یا عفونت‌های فعلی شما را شدیدتر کند. لطفاً از تماس با افراد مبتلا به بیماری‌های عفونی مانند آبله مرغان و سرخک پرهیز کنید. همچنین، در هنگام کار با اشیاء نوک تیز، از جمله تیغ و ناخن گیر، مراقبت کافی داشته باشید تا از بریدگی یا زخم جلوگیری کنید.

در صورتی که نیاز به جراحی دارید، حتماً فهرست داروهایی که مصرف می‌کنید را به پزشک خود اطلاع دهید. در صورتی که باردار هستید یا قصد بارداری دارید، با پزشک خود در مورد استفاده از این دارو و پیشگیری از بارداری مشورت کنید. در صورت بروز بارداری در حین مصرف تیوگوانین، به طور فوری پزشک خود را مطلع کنید تا در مورد خطرات احتمالی برای جنین مشاوره بگیرید.

داروی تیوگوانین با چه داروهایی تداخل دارد؟

داروی تیوگوانین با چه داروهایی تداخل دارد؟

لطفاً همه داروهایی که مصرف می‌کنید، از جمله داروهای با نسخه، بدون نسخه و محصولات گیاهی را به شکل یک لیست درآورده و آن را با پزشک و داروساز خود به اشتراک بگذارید. تغییرات در دوز یا قطع داروها بدون مشورت با پزشک توصیه نمی‌شود؛ چرا که ممکن است باعث تغییر عملکرد داروها و افزایش خطرات جانبی شود.

برای داروی تیوگوانین، تداخل‌های ممکن شامل برخی واکسن‌ها مانند فلج اطفال، سرخک، اوریون و سرخجه، سولفاسالازین، السالازین، مسالازین، داروهای شیمی درمانی و رادیوتراپی هستند که ممکن است بر عملکرد مغز استخوان تأثیر بگذارند.

سخن پایانی

سرطان یکی از بیماری‌های پیچیده‌تر و چالش‌برانگیزتر است که انسان تاکنون با آن روبرو شده است. پیشرفت‌های چشمگیر در علم پزشکی و داروسازی، منجر به ارائه روش‌های جدید و موثر برای درمان این بیماری شده است. یکی از داروهای مهم و کاربردی در درمان برخی از انواع سرطان، قرص تیوگوانین (Thioguanine) است. این دارو به عنوان یک داروی شیمی‌درمانی، نقش بسزایی در مدیریت و کنترل سرطان‌های مختلف، به ویژه سرطان‌های خونی مانند لوسمی، دارا می‌باشد.

 

 

 

0 نفر پسندیده اند

(0) دیدگاه

دیدگاه خود را بیان کنید