بررسی مهمترین عوارض و موارد مصرف داروی پرازوسین؛ یکی از وظایف سیستم گردش خون، حفظ جریان مداوم خون در داخل عروق با سرعت ثابت است. هنگامی که قلب مرحله سیستول را تجربه میکند، خونی که وارد شریانها میشود، فشاری بر روی دیواره عروق ایجاد میکند. این فشاری که به دلیل انقباض بطن قلب به دیواره شریانها وارد میشود، به عنوان فشار خون سیستولیک (فشار خون بالا) شناخته میشود. از طرفی، در مرحله دیاستول بطنهای قلب، فشار مقاومتی که بر روی دیواره عروق ایجاد میشود، به عنوان فشار خون دیاستولیک (فشار خون پایین) شناخته میشود.
قرص پرازوسین چیست؟
پرازوسین یک داروی سمپاتولیتیک است که با نامهای تجاری Minipress، Vasoflex، Lentopres و Hypovase شناخته میشود. این دارو به عنوان درمانی برای فشار خون بالا، اضطراب و اختلال استرس پس از سانحه (PTSD) بشمار میشود. اهمیت استفاده از قرص پرازوسین در درمان فشار خون بالا این است که فشار خون بالا میتواند عوارض جدی مثل سکته قلبی و مغزی را به همراه داشته باشد و زندگی فرد را تحت تاثیر قرار دهد.
مکانیسم و نحوه عملکرد داروی پرازوسین
عملکرد قرص پرازوسین بر اساس شل شدن رگهای خونی است. این دارو باعث میشود خون به راحتی از رگها عبور نموده و فشار خون کاهش یابد. علاوه بر درمان فشار خون بالا، پرازوسین ممکن است برای درمان هیپرپلازی خوشخیم پروستات، بزرگ شدن غیرسرطانی پروستات، نارسایی احتقانی قلب، فئوکروموسیتوم (تومور غده فوق کلیوی)، مشکلات خواب مرتبط با اختلال استرس پس از سانحه و بیماری رینود نیز استفاده شود.
همچنین میتوانید مقاله بهترین روشهای پیشگیری از بیماری رینودرا نیز مطالعه نماییذ.
موارد استفاده از داروی پرازوسین
قرص پرازوسین به طور خاص برای درمان فشار خون بالا و خطرناک استفاده میشود. این دارو یک مسدود کننده آلفا است که با شل کردن دیواره رگهای خونی، جریان خون را در عروق راحتتر میکند و باعث کاهش فشار خون در رگها میشود. پرازوسین در موارد زیر استفاده میشود:
- اختلال خواب
- فشار خون بالا
- پدیده رینود
- کابوسهای مرتبط با اختلال استرس پس از سانحه (PTSD)
- هیپرتروفی خوشخیم پروستات (بزرگ شدن غیرسرطانی پروستات)
چگونگی مصرف پرازوسین
پرازوسین یک داروی کپسولی است که به صورت خوراکی مصرف میشود. معمولاً، دو یا سه بار در روز با فواصل مساوی مصرف میشود. در ابتدا، پزشک ممکن است با یک دوز کمتر توصیه به شروع مصرف پرازوسین کند و به تدریج دوز را افزایش دهد. برای استفاده از پرازوسین، باید دستورالعملهای دقیق را رعایت نمایید.
مصرف پرازوسین قبل از خواب، برای بیماران پیشنهاد میشود. همچنین، باید به یاد داشته باشید که پرازوسین فشار خون بالا را کنترل میکند، اما آن را درمان نمیکند. بنابراین حتی در صورتی که حال عمومی خوبی دارید، با مصرف پرازوسین ادامه دهید و قطع آن را بدون مشورت با پزشک توصیه نمیکنیم.
بهترین زمان مصرف قرص پرازوسین
پرازوسین به صورت خوراکی با یا بدون غذا مصرف میشود. معمولاً دو یا سه بار در روز، یا طبق دستور پزشک تجویز شده، مصرف میشود. در صورت بروز ناراحتی معده، پرازوسین با غذا یا شیر مصرف شود.
استفاده از پرازوسین ممکن است باعث غش یا از حال رفتن ناگهانی شود، به خصوص پس از مصرف دوز اول و هنگام افزایش دوز. برای کاهش خطر غش کردن، پزشک معمولاً با یک دوز کوچکتر شروع به تجویز پرازوسین میکند. همچنین، باید اولین دوز پرازوسین را هنگام رفتن به رختخواب مصرف کنید. این کار باعث کاهش احتمال غش میشود.
عوارض جانبی داروی پرازوسین
استفاده از این قرص ممکن است باعث بروز عوارض جانبی مانند سردرد، خواب آلودگی، خستگی، ضعف، تاری دید، حالت تهوع، استفراغ، اسهال یا یبوست شود. در صورتی که هر یک از این عوارض برای شما پیش بیاید و به طور مداوم یا شدید تر شود، باید به سرعت به پزشک یا داروساز خود اطلاع دهید. همچنین، سرگیجه هنگام ایستادن نیز یکی از عوارض مصرف این قرص است که معمولاً پس از مدتی بهبود مییابد. علاوه بر این، عوارض جانبی جدی این قرص شامل ضربان قلب نامنظم، غش کردن، تکرز ادرار، تغییرات روحی و روانی (مانند افسردگی) و تورم پا میشود.
سخن پایانی
همانطور که در این مقاله مشاهده نمودید، پرازوسین یک داروی مسدودکننده آلفا است که برای درمان فشار خون بالا بهکار میرود. منابع خارجی با تاکید بر این نکته، بیان میکنند که کاهش فشار خون یکی از موارد حائز اهمیت برای تمام افراد است؛ زیرا فشار خون بالا خطر ابتلا به سکته قلبی، سکته مغزی و مشکلات کلیوی را افزایش میدهد. پرازوسین به عنوان یک مسدودکننده آلفا عمل کرده و با شل کردن عروق خونی، به بهبود جریان خون در بدن کمک میکند.
(0) دیدگاه