درباره خواص شلغم چه میدانید؟
شلغم که با نام علمی “Brassica napus” شناخته میشود و به انگلیسی “turnip” نام دارد، گیاهی از خانواده شب بو است. قسمت اصلی مورد استفاده این گیاه، ریشه متورم آن است که در ایران به عنوان شلغم شناخته میشود. این گیاه دارای رنگهای سفید، سبز یا بنفش است و برگهای آن ناصاف و با بریدگیهای زیاد به چشم میخورد. ریشه شلغم به شکل گرد یا دراز و معمولاً به رنگ سفید با لکههای بنفش دیده میشود. شلغم به دلیل داشتن ویتامینها و مواد معدنی، از ارزش غذایی بالایی برخوردار است و همچنین ویژگیهای غیر غذایی آن نیز آن را به یکی از سبزیجات مهم و مفید تبدیل کرده است. در اد امه به مهمترین خواص شلغم خواهیم پرداخت.
آشنایی با انواع شلغم
شلغم دارای برگهای سبز روشن و عریض است که دمبرگهای بلندی دارند و به طور مستقیم از بالای غده رشد میکنند. این گیاه قابلیت کشت در تمام فصول را در مناطق معتدل دارد و برای رشد به خاک حاصلخیز و با زهکشی مناسب نیازمند است.
شلغم به طور معمول زمانی که هنوز نرم است برداشت میشود و ریشهای ضخیم و گرد دارد. پوست آن میتواند سفید یا بنفش باشد و گوشت داخلی آن سفید رنگ است. طعم شلغم خام تند و تیز شبیه به تربچه است اما زمانی که پخته میشود، طعم ملایمتری پیدا میکند که ممکن است یادآور طعم کلم بروکلی یا گل کلم باشد.
دو نوع اصلی شلغم وجود دارد. نوع اول، شلغم واقعی (Brassica napus var. Napus) است که دارای ریشههای گرد و ضخیم با رنگهای سفید، قرمز یا بنفش است و برگهای آن به شدت تقسیم شده و بزرگ هستند. این نوع شلغم از زمانهای قدیم در مناطق معتدل اروپا کشت میشود و به عنوان یک سبزی خوراکی شناخته میشود.
نوع دیگر، روتاباگا (Brassica napus var. Napobrassica) نام دارد که شبیه به شلغم است اما برگهای آن صاف و براق بوده و ریشههای گوشتی آن میتواند سفید یا زرد باشد. این نوع از تلاقی دانههای روغنی کلزا و کلم به وجود آمده و عمدتاً در مناطق سردسیر اروپا رشد میکند.
بررسی ارزش غذایی شلغم
شلغم نه تنها طعم تند یا ملایم خود را دارد، بلکه منبع غنی از مواد مغذی، ویتامینها و مواد معدنی نیز به شمار میرود. به ازای هر 130 گرم شلغم، میتوان 27.3 میلیگرم ویتامین C، 0.11 میلیگرم مس، 8.36 گرم کربوهیدرات، 0.117 میلیگرم ویتامین B6، 0.174 میلیگرم منگنز دریافت کرد.
علاوه بر این، شلغم حاوی تعدادی از اسیدهای آمینه نیز هست که شامل 0.012 گرم تریپتوفان، 0.043 گرم لوسین، 0.032 گرم ترئونین، 0.047 گرم ایزولوسین و 0.047 گرم لیزین میشود. هر 100 گرم شلغم تقریباً 21 کالری انرژی فراهم میکند. این سبزی برای افراد مبتلا به دیابت بسیار مفید است و در طب سنتی ایرانی و اسلامی نیز به مصرف آن توصیههای زیادی شده است.
مهمترین خواص شغلم برای بدن
فواید شلغم برای بدن در ادامه بررسی خواهد شد:
- تقویت سیستم ایمنی
شلغم به دلیل دارا بودن ویتامین C فراوان، به تقویت سیستم ایمنی بدن کمک بسیاری میکند. ویتامین C یکی از مواد مغذی کلیدی برای افزایش قدرت ایمنی به شمار میرود؛ چرا که تولید سلولهای سفید خون و آنتیبادیها را تحریک میکند. به علاوه ، این ویتامین قادر است با رادیکالهای آزاد مبارزه کند. ترکیب آسکروبیک اسید موجود در شلغم نیز به عنوان یک تقویتکننده اصلی سیستم ایمنی شناخته میشود.
- جلوگیری از سرطان
سرطان یکی از جدیترین مشکلات بهداشتی در دنیا است و مصرف غذاهای مفید میتواند به پیشگیری از آن کمک کند. شلغم به عنوان یکی از این غذاها شناخته میشود. تحقیقات نشان دادهاند که این سبزی میتواند فرآیند سمزدایی در بدن را تحریک کند، که یکی از موثرترین روشها برای جلوگیری از بیماریها، به ویژه سرطان است. آنتیاکسیدانهای قوی مانند ویتامین C و E و همچنین بتا-کاروتن موجود در شلغم میتوانند سموم مضر را از بدن خارج کنند و از تغییرات سرطانی در سلولها جلوگیری کنند.
همچنین پیشنهاد میشود مقاله مهمترین خواص لبو برای درمان سرماخوردگی را نیز مطالعه نمایید.
- بهبود سلامت ریه
از دیگ رخواص شلغم میتوان به بهبود سلامت ریه پرداخت. به عبارتی دیگر، شلغم به عنوان یک منبع عالی برای سلامت ریهها شناخته میشود. این گیاه حاوی مقدار زیادی ویتامین A است که علاوه بر حفظ سلامت چشمها، میتواند خطر آسیب به ریهها را کاهش دهد. این آسیبها معمولاً ناشی از عادات نامناسبی مانند سیگار کشیدن هستند. در نهایت، مصرف شلغم میتواند به حفظ سلامت ریهها کمک کند.
- تقویت استخوانها
شلغم به خاطر داشتن مقادیر زیادی کلسیم و پتاسیم، برای استخوانها نیز مفید است. این مواد مغذی جهت تقویت استخوانها و ماهیچهها ضروری هستند و به رشد استخوان کمک میکنند. با مصرف شلغم، استخوانها قویتر میشوند و خطر بروز مشکلاتی مانند آسیب مفاصل و پوکی استخوان کاهش مییابد. به علاوه، شلغم حاوی مواد معدنی زیادی است که از تولید بافتهای ارتباطی حمایت میکند.
- تقویت بینایی
تحقیقات انجام شده نشان دادهاند که مصرف کافی ویتامین C میتواند از آسیبهای ناشی از نور UV محافظت کند و به سلامت چشمها کمک کند. در حالی که مرکبات معمولاً به عنوان منبع اصلی ویتامین C شناخته میشوند، شلغم نیز به طرز شگفتانگیزی این ماده مغذی را در خود دارد. مصرف دو عدد شلغم متوسط میتواند نیاز روزانه به ویتامین C را تأمین کند و به کاهش خطر دژنراسیون ماکولا، یکی از شایعترین علل کوری وابسته به سن، کمک کند.
- حفظ سلامت قلب
شلغم حاوی مواد مغذی ضروری مانند پتاسیم و فیبر است که جهت عملکرد مناسب بدن ضروری هستند. پتاسیم میتواند به عنوان یک گشادکننده عروق عمل کند و با کاهش فشار خون، فشار را در رگها کاهش دهد. این ویژگی میتواند از بروز تصلب شرایین و حملات قلبی و مغزی جلوگیری کند. همچنین، فیبر موجود در شلغم به کاهش کلسترول اضافی در بدن کمک میکند.
- دستگاه گوارش
شلغم به عنوان یک منبع گیاهی، برای بهبود سلامت دستگاه گوارش بسیار مناسب است. اگر با مشکلاتی مانند نفخ، یبوست یا اسهال مواجه هستید، مصرف شلغم میتواند به شما کمک کند. این سبزی حاوی فیبر مناسبی است که به بهبود حرکات روده و تسهیل دفع مدفوع کمک میکند.
سخن پایانی
شلغم یکی از سالمترین سبزیجات به شمار میرود و به خانواده سبزیجاتی مانند کلم، جوانه و دیگر انواع مشابه تعلق دارد. این گیاهان در اغلب موارد در مناطق معتدل و در کشورهای مختلف جهان رشد میکنند. بهویژه، کشورهایی مانند 0.043 گرم لوسین، ژاپن و ایالات متحده دستورهای غذایی متنوعی برای تهیه شلغم دارند. این امر چندان تعجبآور نیست؛ چرا که شلغم را میتوان به عنوان “سبزیجات کامل” معرفی کرد. این به این معناست که هر بخش از آن، از ریشه تا برگها، حاوی مواد مغذی متنوعی است. علاوه بر این، شلغم طعم خوشایند و شیرینی دارد که باعث میشود بتوان آن را به صورت خام نیز مصرف کرد. در نهایت، باید بدانید که گنجاندن شلغم در رژیم غذایی روزانه میتواند فواید زیادی برای شما به همراه داشته باشد. همچنین قرص A Z مولتی ویتامین بالای 50 سال بانوان یوروویتال 45 عدد را نیز ببینید.
(0) دیدگاه