همه نکات درباره فواید و عوارض قرص راکوتان
قرص راکوتان یک داروی قوی محسوب میشود که جهت درمان آکنه شدید و مقاوم به درمانهای دیگر مورد استفاده قرار میگیرد. در واقع، این دارو با کاهش تولید چربی پوست، کاهش التهاب و جلوگیری از مسدود شدن منافذ پوست تاثیرات خود را اعمال خواهد کرد. استفاده از این دارو شامل عوارض جانبی نیز میباشد که باید قبل از مصرف آن به طور کامل از آنها آگاه باشید تا از بروز آنها جلوگیری نمایید.
راکوتان چیست؟
راکوتان دارویی جهت درمان جوش صورت به خصوص آکنه شدید تجویز میشود. این دارو در دسته داروی رتینوئید قرار خواهد گرفت. هنگامی که دیگر داروهای مربوط به آکنه و آنتیبیوتیکها روی جوشها تاثیر نداشته باشند، متخصص پوست و مو و زیبایی به سراغ این دارو میرود. این دارو نوعی ویتامین A است که چربی ترشح شده از غدد چربی پوست را کاهش داده و از این طریق به درمان آکنه کمک بسزایی میکند.
آشنایی با انواع آکنه قابل درمان با راکوتان
قرص راکوتان اغلب برای درمان آکنههای شدید و مقاوم به درمانهای دیگر مانند آنتیبیوتیکها و داروهای موضعی استفاده خواهد شد. این نوع آکنهها شامل موارد زیر میشوند:
- آکنه ندولوسی
- آکنه کنگلوباتا
- آکنههایی که موجب ایجاد اسکار (جای جوش) میشوند

مهمترین عوارض جانبی راکوتان
راکوتان دارای عوارض جانبی نیز میباشد که میتوانند خفیف یا شدید باشند. برخی از شایعترین عوارض جانبی راکوتان در ادامه آمده است:
- خارش
- خونریزی از بینی
- درد عضلات و مفاصل
- افزایش سطح چربی خون
- التهاب پوست (درماتیت)
- خشکی پوست، لبها و چشمها
- افزایش حساسیت به نور خورشید
بررسی عوارض جدی راکوتان
راکوتان میتواند عوارض جانبی جدی و خطرناکی نیز داشته باشد، از جمله:
- نقصهای مادرزادی:
راکوتان یک داروی تراتوژن به شمار میرود، به این معنی که میتواند نقصهای مادرزادی جدی در جنین به وجود بیاورد. در همین راستا، مصرف راکوتان در دوران بارداری ممنوع خواهد بود. زنان در سنین باروری باید پیش از شروع مصرف راکوتان، تست بارداری انجام دهند و در طول دوره درمان و تا یک ماه پس از قطع دارو، از دو روش پیشگیری از بارداری استفاده نمایند.
- مشکلات بینایی:
راکوتان میتواند سبب بروز مشکلات بینایی مانند خشکی چشم، تاری دید و کاهش دید در شب شود. در موارد نادر، راکوتان میتواند منجر به آسیب دائمی به چشم گردد.
- بیماری التهابی روده:
مطالعات نشان میدهند که مصرف راکوتان ممکن است خطر ابتلا به بیماری التهابی روده (مانند کولیت اولسراتیو و بیماری کرون) را افزایش دهد.
- افزایش فشار داخل جمجمه (Pseudotumor cerebri):
راکوتان میتواند موجب افزایش فشار داخل جمجمه شود که میتواند منجر به سردرد، تهوع، استفراغ و مشکلات بینایی شود.
قرص راکوتان چگونه عمل میکند؟
روآکوتان یا راکوتان به گروهی از داروها به نام رتینوئیدها تعلق دارد که شبیه ویتامین A هستند. رتینوئیدها با کاهش مقدار ماده روغنی (به عنوان مثال سبوم پوست) ساخته شده توسط غدد در پوست شما عمل میکنند. از این طریق باکتریها و التهاب پوستی را کاهش میدهند و منافذ مسدود شده را باز میکنند.
سبوم سبب تولید چربی روی پوست صورت میشود. مقدار زیاد آن موجب بروز آکنه شدید شده و ممکن است اسکار دائمی ایجاد کند. این دارو چربی ترشح شده از سبومها را کاهش داده و از این طریق به بهبود وضعیت آکنهها کمک میکند.

نحوه مصرف راکوتان چگونه است؟
به طور معمول پزشک قرص راکوتان را دو بار در روز به مدت 15 تا 20 هفته تجویز میکند. کپسول یا قرص دکوتان را نجوید و خرد نکنید. دارو را باید به طور کامل ببلعید. معمولا پیشنهاد میشود، قرص همراه غذا مصرف شود؛ چرا که در این حالت جذب دارو در جریان خون بیشتر میشود. با این وجود، ممکن است مصرف برخی از برندهای راکوتان بدون غذا پیشنهاد شود.
حتما کپسول را با یک لیوان آب باید مصرف کرد و تا ۱۰ دقیقه پس از مصرف آن دراز نکشید. دوز دارو باتوجه به وزن و شدت آکنهها تعیین خواهد شد. دارو را در مدتزمان تعیین شده به طور مرتب مصرف کنید. ممکن است در ابتدا ظاهر جوشها بدتر شود. اما پس از مدتی تغییرات مثبتی را مشاهده خواهید کرد.
همچنین یشنهاد میشود مقاله درمان جای جوش با لیزر تحولی در زیبایی را نیز مطالعه نمایید.
عوارض قرص راکوتان بر کبد
مصرف راکوتان میتواند سطح آنزیمهای کبدی را افزایش بدهد و سبب ایجاد آسیب به کبد شود؛ چنان که امکان دارد سفیدی چشم و یا رنگ پوست شما متمایل به زرد شود. البته در بیشتر مواقع، با قطع مصرف این دارو، این مورد هم برطرف خواهد شد؛ ولی در مواردی نیز ممکن است عوارض ناشی از مصرف قرص راکوتان بر کبد، دائمی باشند.
عوارض قرص راکوتان در مردان
گفته شدهاست که مصرف راکوتان در مردان میتواند سبب اختلال نعوظ شود؛ اما این موضوع، صحت علمی ندارد. چنانچه در خصوص تاثیری که این دارو میتواند روی میزان اسپرمها، تحرک و یا حتی قدرت باروری آنها داشته باشد، نگران هستید، باید بگوییم که جای هیچ نگران وجود ندارد.
عوارض راکوتان بر مو
مصرف راکوتان میتواند عوارضی را نیز برای موها ایجاد نماید که این عوارض موقت خواهند بود و پس از قطع مصرف، برطرف خواهند شد. این عوارض موقت، عبارتاند از:
- ریزش مو
- نازک شدن تارهای مو
عوارض راکوتان بر چشم
از جمله اثرات سوئی که مصرف راکوتان ممکن است بر چشمها بگذارد، میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- قرمزی چشم
- خارش و سوزش چشمها
- ایجاد تغییرات ناگهانی در بینایی
- کاهش محسوس بینایی در شب
راهکارهای کاهش عوارض جانبی راکوتان
مصرف راکوتان باید زیر نظر پزشک متخصص پوست انجام شود. پزشک با بررسی وضعیت سلامتی بیمار و انجام آزمایشهای مورد نیاز، دوز مناسب دارو را تعیین خواهد کرد. برای کاهش عوارض جانبی راکوتان، میتوان اقدامات زیر را انجام داد:
- از مصرف الکل خودداری کنید.
- از قطرههای اشک مصنوعی باید برای رفع خشکی چشم استفاده کرد.
- از بالم لب میتوان جهت جلوگیری از خشکی و ترک خوردن لبها استفاده کرد.
- از مرطوبکنندههای قوی برای جلوگیری از خشکی پوست میتوان استفاده نمود.
- به طور مکرر آزمایشهای خون را برای بررسی عملکرد کبد و سطح چربی خون انجام دهید.
- از قرار گرفتن در معرض نور خورشید خودداری نموده و از کرم ضد آفتاب با SPF بالا استفاده کنید.

بهترین زمان مصرف قرص راکوتان چه زمانی است؟
بهتر است راکوتان (بهترین قرص برای جوش صورت) را همراه یا بعد از غذا مصرف نمایید. در اغلب موارد مصرف این دارو یک یا دو بار در روز توسط پزشک تجویز میشود.
تاثیر راکوتان بعد از چه مدت دیده می شود؟
معمولا تاثیر دارو را میتوان یک یا دو ماه پس از شروع درمان مشاهده نمود. گاهی ممکن است در بعضی از افراد آکنهها پس از دو ماه بهبود پیدا نکنند. در این افراد باید دو ماه استراحت تجویز شود و سپس مصرف دارو دوباره شروع شود.
سخن پایانی
قرص راکوتان یک داروی قوی و موثر جهت درمان آکنه شدید محسوب میشود، اما دارای عوارض جانبی متعددی خواهد بود که باید قبل از مصرف آن به طور کامل از آنها آگاه باشید. مصرف راکوتان باید تحت نظر پزشک متخصص پوست انجام شود و در طول دوره درمان، باید به طور منظم آزمایشهای خون را برای بررسی عملکرد کبد و سطح چربی خون انجام دهید. در صورت بروز هرگونه عارضه جانبی، میبایست فوراً به پزشک خود اطلاع دهید.
(0) دیدگاه